Nötallergi och jordnötsallergi
Nötallergi och jordnötsallergi är några av de vanligaste allergierna i världen och de debuterar ofta i skol- eller förskoleåldern. I Sverige är ungefär fem procent av alla barn mellan 4-18 års ålder allergiska mot nötter eller jordnötter och det är normalt inte en allergi som man växer ifrån. Mycket tyder på att jordnötsallergier är på uppgång, även hos yngre barn.
En allergisk reaktion av nötter eller jordnötter kommer ofta snabbt, inom några minuter efter att man har fått i sig allergenet. Vanliga symtom är klåda i munnen, nässelutslag, svullnad runt ögon och läppar, rinit och andningsbesvär.
I värsta fall kan nöt- eller jordnötsallergi leda till anafylaktisk chock, som kan vara livshotande. Vissa nötallergiker är så känsliga att de kan känna av sin allergi enbart genom att vistas i samma rum som någon som äter en påse nötter eller jordnötter. Många flygbolag väljer därför att inte servera nötter under resan om någon av passagerarna har luftburen nötallergi.
Olika typer av nötallergi
Namnet till trots är jordnöten egentligen inte alls någon nöt, utan en baljväxt precis som ärtor, linser och sojabönor. Eftersom baljväxterna är besläktade händer det ibland att den som har jordnötsallergi även reagerar mot sojaprotein, som används i många livsmedel. Det kallas för en korsreaktion. Det förekommer inte några korsreaktioner mellan jordnötter och nötter men en nötallergiker kan även vara allergisk mot jordnötter och vice versa.
Som nötter räknas enligt Livsmedelsverket mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistagemandel och makadamianöt. Oftast har man bara en typ av nötallergi, till exempel hasselnötsallergi eller mandelallergi, men reagerar kanske på ytterligare någon nöt som är besläktad. Hasselnöt korsreagerar till exempel med paranöt, valnöt och pekannöt. Det är väldigt ovanligt att vara allergisk mot alla typer av nötter. Däremot får många pollenallergiker milda allergiska reaktioner av hasselnötter och mandlar, eftersom dessa innehåller allergener som liknar de som finns i björkpollen. Även frön som sesam- och senapsfrön kan utlösa anafylaxi.
Leva med nötallergi och jordnötsallergi
Nötter och jordnötter kan vara svåra att undvika eftersom de finns i många vanliga livsmedel och de ibland döljer sig på oväntade ställen. Om du eller ditt barn är jordnöts- eller nötallergiker är det därför viktigt att läsa innehållsförteckningen på alla matvaror. Om ett livsmedel innehåller jordnötter eller nötter ska det alltid stå i innehållsförteckningen.
Exempel på livsmedel som kan innehålla jordnötter:
- Choklad
- Godis
- Glass
- Bakverk
- Kaffebröd
- Asiatisk hämtmat
- Restaurangmat
- Pesto
- Snacks
Exempel på livsmedel som kan innehålla nötter:
- Frukostflingor och müsli
- Bröd
- Kakor
- Choklad
- Glass
- Efterrätter
- Färdiga sallader
- Asiatisk hämtmat
- Mandelmassa och nougat
- Bakverk
- Pesto
- Snacks
- Panering
Olja kan också orsaka en allergisk reaktion mot nötter eller jordnötter om den innehåller proteinrester från den nöt som den är framställd av. Proteinrester finns framförallt i kallpressad olja men kan i vissa fall förekomma i raffinerad olja. Var också uppmärksam på jordnötsprotein, som kan förekomma som tillsats i mat och dryck. Jordnötsallergiker som är väldigt känsliga bör även avstå från att äta produkter som innehåller mycket soja. Förutom sojabönor, tofu och andra rena sojaprodukter kan större mängder soja döljas i t.ex. köttbullar, hamburgare, kebab och sojaberikat bröd. Om du är osäker på vilka livsmedel som är säkra att äta kan det vara bra att be en dietist om råd.
Om ditt barn är jordnöts- eller nötallergiker är det viktigt att skola/förskola och andra personer som har hand om barnet informeras om allergin och hur de ska agera vid en svår reaktion.
Behandling av nötallergi och jordnötsallergi
Den viktigaste behandlingen mot nöt- och jordnötsallergi är att sluta äta det man inte tål. Ibland kan man förstås få i sig nötter och jordnötter av misstag även om man är försiktig. Om du eller ditt barn har svår allergi är det därför bra att ha medicin hemma. Om lindriga symtom som klåda och svullnad börjar övergå i kräkningar, illamående, blodtrycksfall och andningssvårigheter, betyder att situationen är akut och kräver omedelbar behandling med adrenalin.
Äldre barn brukar få lära sig att använda pennan själv, medan du som förälder behöver hjälpa ett yngre barn. Om du har en adrenalinpenna ska den användas direkt vid akuta symtom. Sök sedan akut vård En anafylaktisk chock ska alltid följas upp av en läkare. Ibland ges även antihistaminer och kortison för att förebygga ytterligare reaktioner.