Barn med astma mår ofta bra av träning
Förr i tiden sa man åt personer med astma att inte anstränga sig utan ta det lugnt. I dag har man lärt sig mer - barn med astma ska röra på sig så mycket som möjligt. Det mår de bara bra av. Barn sitter inte still - de rusar ofta runt och leker, busar och kanske anstränger sig lite för mycket. Det är då som kroppen säger ifrån. Alla människor blir andfådda av ansträngning, men för ett barn med astma blir det extra jobbigt eftersom luftvägarna är så pass känsliga.
Som förälder till ett barn med astma är det naturligt att man är lite extra försiktig. Det är bra - men var det i lagom dos. Barn gillar att vara i farten, och de ska inte behöva avstå från roliga saker bara för att de har astma, de ska utan problem kunna göra allt som kompisarna kan göra. Med rätt behandling ska barnet kunna leva som om astman inte fanns.
Konditionsträning är bra
Barn med ansträngningsastma känner ofta av astman när de stressar, springer, cyklar eller tränar. Men de ska trots det inte sluta att röra sig - tvärtom. Astmabesvären blir enbart lättare att hantera ju bättre kondition barnet har. Det beror på att om konditionen är bättre så märker barnet tidigare när astmabesvären är på gång och kan då behandla.
Träning där man växlar mellan ansträngning och vila brukar vara bra. Löpning i intervaller, simning och cykling är några exempel på sporter där barnet lätt kan vila emellan. Det enda som barn förmodligen helt bör avstå ifrån är dykning.
Om barnet får ansträngningsastma vid träning
Om barnet får ansträngningsastma innebär det att inflammationen i luftrören inte är tillräckligt väl kontrollerad med förebyggande medicinering. Med andra ord är det en signal om att det är dags att kontakta doktorn och se över behandlingen.
Om barnet får problem med andningen under träningen bör han eller hon ta snabbverkande, luftrörsvidgande medicin och sedan sätta sig ner och vila. Barnet kan med fördel luta sig fram med armbågarna på knäna, för att underlätta andningen. Om besvären går över kan barnet fortsätta med sin träning. Om besvären inte har gått över inom en kvart, avbryt träningen.
Barnastma och dopning
Att astmabehandlingen fungerar optimalt är givetvis ett måste om man ska kunna prestera på elitnivå. Idag finns mängder av idrottsmän som når toppresultat trots att de har astma.
Barn med astma som tränar och tävlar på elitnivå behöver ett läkarintyg för astmamedicinerna, så att barnet inte fastnar i en dopningskontroll. Mer information går att hämta från Riksidrottsförbundets webbplats.
Om barnet tycker om vinteridrotter kan så kallade värmeväxlare eller ansiktsmasker vara till hjälp. Dessa gör så att inandningsluften fuktas och värms. Därmed kan luftrören skonas från kylig och torr luft, som annars kan ge astmabesvär.
Har du koll på din allergi?
Gör vårt självtest och ta reda på om din allergi är under kontroll.