Allergivaccination
Om du har prövat alla möjliga allergimediciner och kombinationer av allergimediciner och ändå mår väldigt dåligt av din allergi kan det i vissa fall bli aktuellt med allergivaccination. Allergivaccination kallas även för immunterapi och innebär att man under en längre tid regelbundet får sprutor som innehåller små mängder av det allergiframkallande ämnet. Kroppen ”tränas” då till att öka sin tolerans mot just det ämnet, så att immunförsvaret efter behandlingen inte ska reagera på ämnet och symtomen försvinner. Den första dosen är mycket låg och ökas sedan gradvis varje vecka i sju till åtta veckor. När man nått den högsta nivån – den så kallade underhållsdosen – ges sprutorna ungefär varannan månad under minst tre år.
När kan fördelarna överväga nackdelarna?
För att en allergivaccination kan vara aktuell krävs att du är kraftigt allergisk och inte blir av med besvären trots regelbunden och långvarig, receptbelagd medicinering. Allergivaccination är sällan aktuellt för personer som är allergiska mot mer än ett ämne. Små barn och de som är över 45 år brukar bara vaccineras mot allergi i undantagsfall. Gravida ska inte påbörja en vaccination.
Pollen
Vaccination kan vara effektivt vid pollenallergi, framförallt mot björk och gräs. Den bästa tiden att påbörja en pollenvaccination är i så fall på hösten, efter att pollensäsongen är över. På så vis är det lättare att undvika biverkningar från behandlingen. Gräspollenallergiker kan sedan några år tillbaka ta vaccineringen med smälttabletter som man lägger under tungan. De första tabletterna brukar tas på sjukhus och om allt går bra kan man få fortsätta behandlingen själv hemma. Oftast påbörjas vaccinationen några månader före pollensäsongen och tabletterna måste sedan tas varje dag i tre år.
Pälsdjur
För att få en vaccination mot pälsdjursallergi måste man ha svåra besvär, till exempel om man blir allergisk bara av att vistas i samma rum som en djurägare. Du kan alltså inte vaccinera dig för att du själv ska kunna skaffa hund eller katt. Katt- och hästallergiker kan bli hjälpta av vaccinering – är du däremot hundallergiker är chanserna att lyckas med en vaccinering betydligt sämre.
Bi, geting och kvalster
Om du är allergisk mot husdammskvalster eller bi- och getingstick kan du må bättre efter en vaccinering. För bi- och getingstick finns ingen övre åldersgräns för vaccinering.
Finns det några risker med vaccinering?
För att undvika biverkningar är det viktigt att man är frisk och helst inte har några allergiska besvär den dagen som vaccineringen görs. Oftast mår man som vanligt efteråt, men det kan hända att man får klåda på huden där sprutan togs och känner sig tröttare än vanligt. I sällsynta fall kan det bli en allergisk reaktion och därför brukar åtminstone de första injektionerna ges på sjukhus.
Gräspollenallergiker som vaccineras med tabletter kan i början få klåda och svullnad i munnen men det brukar gå över när behandlingen har pågått i någon eller några veckor.
Har du koll på din allergi?
Gör vårt självtest och ta reda på om din allergi är under kontroll.