Nickelallergi – vanligast bland kvinnor
Nickelallergi är den vanligaste formen av kontaktallergi i Sverige och drabbar ungefär 15 procent av alla kvinnor. Oftast bryter allergin ut efter att man har tagit hål i öronen eller någon annan kroppsdel – både håltagningsinstrumenten och äkta och oäkta smycken innehåller nämligen nickel.
Andra får eksem och utslag på grund av att de kommer i kontakt med föremål som ger ifrån sig mycket nickel genom arbetet. Kassör, låssmed, snickare och metallarbetare är några yrken som är särskilt utsatta. Svår nickelallergi kan leda till sjukskrivning och ibland till och med att man måste byta yrke. I sällsynta fall kan nickelallergiker även utveckla överkänslighet mot viss mat som innehåller höga halter av nickel.
Nickelallergi är betydligt ovanligare hos män än hos kvinnor. Det beror inte på någon genetisk skillnad utan helt enkelt på att kvinnor i högre grad kommer i kontakt med nickel. Det förekommer också hos barn. Det kan vara bra att veta att nickelallergi varken är smittsamt eller ärftligt. Det säkraste sättet att undvika nickelallergi är att låta bli att skaffa en piercing, framförallt i öronen. Har man en gång utvecklat allergin finns överkänsligheten kvar hela livet. Däremot kan symtomen behandlas effektivt, så att du slipper besvärliga eksem och utslag.
Symtom på nickelallergi
Kontaktallergier utvecklas efter att man har haft direkt eller långvarig kontakt med ett ämne, som nickel, parfymämnen, ohärdad plast, gummikemikalier eller konserveringsämnen. På den delen av huden som har varit i kontakt med det allergiframkallande ämnet kan det då blossa upp utslag eller eksem. Reaktionen brukar komma 24-48 timmar efter kontakten.
En tredjedel av nickelallergikerna utvecklar allergiskt handeksem men man kan också få besvär på halsen, i armhålorna eller i ansiktet, ofta runt ögonen. Vanliga symtom på eksem är att huden rodnar och blir svullen, plus att det bildas små knottror eller blåsor som kan klia. När blåsorna går sönder blir huden torr och flagar bort. Det är också vanligt att huden spricker. Handeksem kan vara mycket besvärligt och kan bli kroniskt.
Förebygga besvär från nickel
Om du har utvecklat nickelallergi ska du i första hand undvika direktkontakt med föremål som avger nickel. Oftast rör det sig om smycken, byxknappar, handtag, klockor, dragkedjor, mynt, nitbälten, nycklar, glasögon och verktyg. Även om du inte har nickelallergi men är allergisk mot andra saker och lätt får eksem är det bra att undvika hudkontakt med nickel, eftersom det innebär att du löper större risk att utveckla överkänslighet mot nickel. Tänk på att det är inte mängden nickel i föremålet som avgör om du får en allergisk reaktion, utan huruvida den kan frigöras lätt. I diskbänkar, kranar och bestick av rostfritt stål sitter ämnet fast så hårt i stålet att allergiker inte påverkas. Som nickelallergiker behöver du alltså inte undvika hudkontakt med alla metallföremål, bara de som har löst bundet nickel. Om du är osäker på om ett föremål avger nickel eller inte kan du enkelt testa själv med ett nickeltest från apoteket.
Om din allergi är etablerad och du är mycket känslig mot nickel kan det vara värt att utesluta viss mat under ett par månader för att se om det hjälper mot besvären. Spenat, sallad, nötter, kakaopulver, bakpulver, havregryn, bovete och baljväxter är några födoämnen som innehåller mycket nickel. Du kan också pröva att använda köksredskap i andra material än metall.
Hur behandlas nickelallergi?
Om du får handeksem av din nickelallergi är det viktigt att använda mjukgörande kräm ofta och i generösa doser för att bygga upp hudens naturliga skydd, särskilt efter att du har blivit våt. På apoteket finns även flera olika receptfria hydrokortisonsalvor som kan hjälpa. Hydrokortisonet motverkar inflammationen och dämpar klådan. Men om eksemet inte har läkt efter en veckas behandling med receptfri kortisonsalva är det ett tecken på att du behöver starkare läkemedel från en läkare. Ibland behöver man prova sig fram med olika preparat – se till att du får något som hjälper.
Kontakta också läkare om:
- Eksemet sprider sig snabbt
- Eksemet ger besvär nära ögonen
- Du har svår klåda på grund av eksemet
- Eksemet blir infekterat eller vätskar sig
- Du får sårsprickor som gör ont på grund av eksemet
- Eksemet drabbar ett barn under 2 år
Har du koll på din allergi?
Gör vårt självtest och ta reda på om din allergi är under kontroll.
Behandla din allergi
Ingen ska behöva acceptera att gå omkring och känna sig snuvig och trött på grund av sin allergi. Det finns hjälp att få!